От фирмата изпълнител на основния ремонт отпреди 5 г. на Лъвов мост заявиха, че е поставена 3-сантиметрова фуга под асфалта, но вследствие на падане на температурите, асфалтът става нееластичен и фугите започват "да се четат". Повод за сутрешния им брифинг станаха разпространените вчера снимки с цепнатини по пътното платно.

Ние отчитаме и искаме бързо тези притеснения у хората да бъдат елиминирани. Условията сега обаче не са подходящи, тъй като фугите са замърсени, допълни представителят на фирмата инж. Петър Стойчев, цитиран от БНТ.

Фугата е реализирана, има я. Тези големи фуги, които виждате се слагат при мостови съоръжения, в които водата се оттича безпрепятствено. Ние не искахме да компроментираме тези съоръжения, под които има кабели под напрежение, каза още представителят на фирмата.

В брифинга се включи и Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, който е направил инспекция на мястото.

Искам да уверя всички, че мостът няма да падне! Такива дефекти са абсолютно нормално нещо и моля да не се правят истерии от това. Да, тези фуги трябва да се ремонтират, но не при такива условия - температури под нулата, заяви категорично Диана Русинова.