Превозни документи за обществения транспорт от 1-ви февруари ще се продават и в 19 офиса на БДЖ. Центърът за градска мобилност /ЦГМ/, с инициативата на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, сключи договор с Български държавни железници за съвместна дейност, съобщават от ЦГМ.

Целта е да се даде още по-голяма възможност на пътниците да се снабдяват бързо и удобно с превозни документи. БДЖ приеха да бъдат наши партньори така, както преди това направиха Българският спортен тотализатор и "Български пощи", е казал Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност, цитиран от пресцентъра на ЦГМ.

В касите на БДЖ ще се продават билети за еднократно пътуване, талони от по 10 билети, дневни карти. Касите, които ще ги предлагат са на гарите в столицата, в офисите на БДЖ на НДК и на ул."Гурко", както и на гарите в Горна Баня, Своге, Лакатник, Елин Пелин, Костенец, Ихтиман, Белово, в Перник - на гарата, на сп. Метал и на гара Разпределителна, както и на спирка Даскалово. Това е първата стъпка от съвместната дейност между ЦГМ и БДЖ. Вече се работи и по втората - синхронизиране на разписанията на влаковете с тези на обществения транспорт около гарите, включително и възможност пътниците да избират предварително и онлайн как да се придвижват по-удобно в града.

Последните проучвания на ЦГМ показват, че 8 процента от клиентите в момента предпочитат да пътуват с еднократен билет. Превозни документи се продават в 61 бюра на ЦГМ, касите на метрото, 114 пощенски станции, 117 тото-пункта, в над 200 обекта на външни разпространители и във веригата от магазини 345. Еднодневна карта за цялата градска мрежа може да се закупи и през мобилния телефон чрез регистрация в mpass.bg, посочват от ЦГМ.