Екипите на Лабораторията "3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти" към "София тех парк" и на Техническия университет в София разработиха оригинални очила с висока степен на защита, които вече са в серийно производство. Това съобщиха от висшето училище.

Разработката е в контекста на активните мерки, които правителството предприе по отношение на предотвратяването на разпространението на коронавируса, и е била възложена на научно-технологичния парк от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Изследователите от Лабораторията "3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти" към "София тех парк" са изработили необходимите матрици за започване на серийно производство, използвайки 3D технологии. Автори на дизайна са експерти на Техническия университет в София.

От днес очилата се произвеждат в завода на компанията "АРЕКСИМ Инженеринг" в Смолян, партньор на "София тех парк" и на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност към научно-технологичния парк. Продуктът е в процедура по сертифициране.

Разработката на защитните очила е поредният добър пример за успешна съвместна работа между бизнеса, академичната общност и научно-технологичния парк, чиято задача е да изпълнява политиките на правителството в областта на научно-технологичния трансфер и иновациите, посочват от ТУ.

Предприятието в Смолян беше посетено вчера от премиера Бойко Борисов. Той благодари за това, че само за 12 дни заводът е реорганизирал производството си и от компоненти за автомобилната, електромеханичната и козметичната индустрия, вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти. Капацитетът на производство ще достигне до 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемовете.

Проф. Георги Тодоров, ръководител на лабораторията в "София тех парк" обясни, че защитните очила са уникален продукт, с авторско право, в Европа такива само се внасят, а за направата им в неекстремна ситуация са необходими 6 месеца.