Във връзка с разпространения сигнал в социалните и електронните медии за "диня, миришеща на ацетон" от БАБХ съобщиха, че са предприели мерки и действия

Областната дирекция по безопасност (ОДБХ) - София-град извършва проверка и пълна проследимост на партидата от дини, част от която е закупеният плод. По случая има подадено оплакване до БАБХ.

Вчера и днес (06 - 07.07.2023 година), инспекторите извършват проверки и проследяване от търговеца към дистрибуторския център. Установено е, че динята е част от партида, внос в ЕС от трета държава, като е изяснен и вносителят. Издирени са останалите налични количества от партидата и са възбранени до изясняване на случая.

Взети са проби за лабораторен анализ. Те ще бъдат изследвани в акредитирана лаборатория за остатъчни вещества от пестициди, тежки метали, ще бъде направено и микробиологично изследване. От началото на сезона на дините до момента в БАБХ няма постъпили други сигнали и оплаквания.

Вчера актрисата Весела Бабинова сподели във фейсбук профила си историята за сина на нейна приятелка. 2-годишно дете получило червени петна крачето си след като яло диня от пазар в София. В нея имало химикали, по-точно ацетон.