Има ли опасност една от най-красивите исторически сгради в центъра на София ще бъде пристроена? Сградата се намира на ул. "Иван Вазов" 1 в столицата.

"Постъпило е искане да бъде извършена промяна на покрива на сградата - на неговия наклон и форма. Изпълнили сме задълженията си по закона да съобщим за това намерение и да се изпрати на заинтересованите страни, за да може да бъде защитен общественият интерес", обясни кметът на район "Средец" Мария Ачкова.

Снимка: bTV

Няма да се строи нов етаж, категоричен бе директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство Даниела Джуркова. Тя допълни, че институтът наблюдава това да не се нарушава културната ценност на обекта.

Снимка: bTV

"Важното в случая е, че оригиналната сграда е с мансарден покрив. При преустройството през 1928 г. той е премахнат. Така че в типологията на сградата стои възможността тя да бъде завършена с пета фасада, която е важна за всички сгради от този период", обясни Джуркова.

Представител на Министерството на културата също бе категоричен, че нов етаж няма да се строи, а става въпрос за промяна на покрива. Според архитект Иван Колев е добре обаче да се чуе мнението на собствениците и проектантите на сградата.

"Архитектите трябва да бъдат равнопоставени. Едни получават разрешение за намеса, а други чакат с години да получат разрешение за проектиране. Има една избирателност - някои са равни, а други по-равни от тях", коментира от своя страна архитект Валентина Василева.