Столичният оперативен щаб за борба с пандемията за сега не обмисля да въведе вечерен час в София, каза зам.-кметът Дончо Барбалов пред bTV. Той подчерта, че за сега нощните заведения ще останат затворени поне за 14 дни, докато столицата не излезе от "червената зона" (това е условно обозначение на областите, в които се наблюдава брой на активните случаи с COVID-19 от 120 на 100 хил. души население)

Барбалов обаче загатна, че скоро може да се препоръча на училищата да преминат в дистанционна форма на обучение.

София започна тази седмица с нови противоепидемични мерки - барове и нощни заведения спряха работа, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

"В общински болници се лекуват 70 пациенти, общият брой легла е към 500, но предстои той да бъде увеличен през следващата седмица, като всяка болница трябва да предвиди 10% от леглата си за лечението на заразени с вируса, каза още Барбалов в сутрешния блок на БНТ.

Според него голямото предизвикателство е осигуряването на лекари, сестри и санитари. Той призова всички студенти по медицина да се включат в лекуването на COVID-19.

Барбалов каза още, че е засилен контролът по спазването на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, магазини. Не се плаща наем за общинските имоти, които са затворени заради пандемията. Отстъпката за тротоарно право пък е 30% до края на годината.

Продължават разговорите за по-активно включване и на личните лекари, каза още Барбалов.

От Спешна помощ в София заявиха, че от началото на пандемията работят в пълна бойна готовност.

"Има абсолютна мобилизация. Отпуските са забранени. Лекарите, които трябва да почиват след тежки дежурства, идват на работа в почивните си дни, за да помагат на колегите си", заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ - София Катя Сунгарска в сутрешния блок на NOVA.

"Често гражданите не са достатъчно обективни и дори ни лъжат. Когато ни викат за сърдечна симптоматика, диспечерите питат имат ли температура, имат ли кашлица. Казва им се "не", а на място се установява, че всъщност имат. Това поставя в риск медиците. Умолявам гражданите да не го правят", каза още тя.

"По стандарт за София екипите на Спешна помощ трябва да бъдат поне 80, а столицата работи само с 17-18 екипа, а понякога и с 12 екипа, защото колеги се заразяват", обясни още Катя Сунгарска.