7-етажен паркинг ще бъде изграден в двора на Полиграфическия комбинат в София. От близкото училище се притесняват, че това ще засили трафика в района и ще направи средата за учениците опасна.

Парцелът е достатъчно голям, за да побере озеленен паркинг за 380 автомобила. В момента в сградата тече основен ремонт, като след това в нея ще се помещават офиси с обща площ над 16 000 кв. м. След приключване на ремонта в района ще се появят голям брой автомобили, които няма да има къде да паркират. По норматив са необходими около 270 паркоместа. Останалите около 100 места ще могат да се използват от граждани, които не работят в сградата. Собственикът на парцела вече има издадена виза за проектиране на паркинга..

От близкото 12 СОУ обаче имат притеснения. Директорът Вера Захариева от години се бори да постигне сигурна среда за децата, пред входа има изпъкнали пешеходни пътеки, а движението по улиците до училището е еднопосочно. Сега се опасява, че заради новия паркинг трафикът ще се увеличи.

"Ако подстъпите за паркинга имат нещо общо с улиците, които ограждат училището, категорично това ще навреди на безопасната среда, нашите ученици още от 3-ти клас идват самостоятелно на училище, което означава ежедневно 800 деца да пресичат по няколко пъти улиците около училището. А до училище не може да се стигне без да се пресече улица", каза Вера Захариева пред БНТ.

Архитектът на бъдещия паркинг обясни, че подходът все още е в процес на изследване на различни варианти.

Във възражението, изпратено от районната администрация на община "Средец" до МОСВ, кметът Мария Ачкова е поискала по-широко обсъждане на проекта и запознаване на обществеността с точните намерения на инвеститора.намерения на инвеститора.