Частните детски градини в София също нямат капацитет за повече деца. Кое поражда до голяма степен ситуацията, която имаме? Това е най-вече огромната механична вътрешна миграция към нашия град. По данни на националната статистика 68 души на ден официално се преселват от цялата страна в София, като повечето от тези хора са с деца или са млади семейства, които скоро, след установяването си в София, раждат деца и търсят възможност за записване в детските градини. Това заяви заместник-кметът по култура, образование и младежки дейности Тодор Чобанов пред БНР. Той добави, че общинската администрация прави това, което е най-устойчиво и което постига най-добри резултати - непрекъснато да развива тяхната система.

"Недостигът на места в общински детски заведения не е от днес. Столичната община предприема различни действия за справяне с този проблем", обясни Тодор Чобанов. Той обърна внимание и на редукцията на броя деца в група, като допълни, че в момента се разглеждат доклади за увеличение на допустимия брой до 30 деца в първа група на детската градина.

Във връзка с искането на родителите, чиито деца не са приети в общински заведения, за обезщетение под формата на ваучер за частни детски градини, заместник кметът изтъкна, че и там няма достатъчно места.

"В София ние следим с голяма прецизност какво се случва в частните детски заведения. В момента в лицензираните частни градини, които са около 70 в София, има не повече от 200-220 деца в яслена възраст. Това са проверими факти, всеки може да пусне питане до Министерството на образованието и да получи информация. Същото е положението в лицензираните частни ясли. Те нямат капацитет да приемат повече деца", добави още той.