25 недоносени бебета са спасени от трайни увреждания по проект на столичната АГ-болница "Шейново".  В него са включени акушерски грижи и грижи на социален работник за семействата с недоносени деца или такива, чието отглеждане изисква специални грижи. Обхватът на подпомагането включва и грижи по домовете.

"За една година в проекта са обхванати 25 деца, в т.ч. и четири двойки близнаци. Социалните работници са направили 850 посещения, а акушерките - 300. Една визита е около 70 мин. или общо 80 000 минути, равни на 1340 часа грижи за тези деца. Това ни изпълва със задоволство, като гледаме резултата от нашата работа", каза директорът на болницата д-р Румен Велев.

Българските медици работят със свои германски партньори по този проекта, но той може да не бъде продължен поради липса на пари, предаде БНР.

Всички грижи, които изглеждат стандартни при новородените бебета, изискват големи усилия и внимание при недоносените, разказа Диана Търнева, която е старша акушерка в неонатологичното отделение и участник в проекта: "Посещенията ни са спрямо нуждата на детето, като са най-чести в първия месец, обикновено до два-три пъти на седмица, след което започват, един път седмично. Даваме съвети, консултации, препоръки на майката относно грижите за детето, с къпане, основни тоалети, хранения, масаж, гимнастика, каквото е необходимо".

Проектът е 3-годишен и през следващата година ще продължи, но само в социалната си част. Търсят се спомосъществуватели за патронажната грижа, която се оказва от 5-те мобилни акушерки.

Сега тепърва ще се търсят средства, за да продължи акушерската грижа за недоносените бебета в домашна среда и след края на проекта, каза директорът на болницата доктор Румен Велев: "Търсим, за съжаление, не се намират много лесно, но търсим непрекъснато".

900 лв. на месец са получавали социалните работници, включени в проекта и 450 лв. - акушерките, при това без удръжки.

А майката на малкия Ернест, роден в началото на осмия месец, но с множество проблеми се обърна към всички родители и към лекарите с послание: "Това, което бих им казала, е да запазят живот. Ние сме пример за това, че животът продължи благодарение на това, че медицината е достатъчно напреднала. Ние ще си имаме коледно джудже благодарение на вас. Бъдете здрави".