Всичките 194 детски градини и 24 ясли на територията на Столичната община отвориха врати днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

Общо 26 200 деца са посетили днес детските заведения, като това е малко под 60 процента от капацитета им. Родителите, които желаят да задържат децата си вкъщи, имат право да го направят, като отсъствията се извиняват по служебен път, припомнят от общината.

От днес учениците от 1-и до 4-ти клас провеждат заниманията си в класните стаи. 175 общински училища са отворени от днес за най-малките ученици, информират от Столичната община.

Купоните за детските кухни вече се продават и онлайн

От днес абонатите на трите комплекса за детско хранене в София могат да си купуват онлайн купоните за храна, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" на Столичната община.

Комклекс за детско хранене "Витоша", КДХ "Люлин" и КДХ с Банка за майчина кърма в район "Илинден" осигуряват дневното меню за 3100 деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

Чрез платформата https://vk.uslugi.io/, родителите имат възможност да се регистрират, да заявяват ваучери за храна и да ги платят по електронен път. Закупуването става бързо и в удобно за родителите време, като абонатите имат възможност да се информират за дневното меню и хранителната стойност на всяко ястие.

Системата е в тестови период, след който към нея ще бъдат включени и районните детски кухни в "Младост", "Искър", "Средец", "Студентски", "Красно село" и "Слатина", които осигуряват храна на още близо 2000 деца до 3-годишна възраст, информират от общината