През първия етап на профилактичната кампания в София 185 души са се възползвали от безплатните прегледи на белите дробове, информира Столичната община.

Скирнингът се провежда от Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" с подкрепата на общината. Безплатните профилактични прегледи се извършват два пъти в месеца със специализирана апаратура, предоставена от общинската Втора градска болница и сдружението. Прегледите се провеждаха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. Люлин, след предварителни записвания.

На въпроси от медицинския екип близо 80 на сто от пациентите /включително пушачи/ са отговорили, че не са съгласни да се пуши в заведенията.

Вторият етап от скрининговата кампания ще бъде през есента. Столичната община и Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" предварително ще обявят телефони за записване и лечебните заведения, в които ще се правят безплатните прегледи.

СО има и други програми за профилактични прегледи - за злокачествени заболявания/рак на млечната жлеза и рак на простата/ с цел превенция, се посочва още в съобщението.