176 детски градини в София отварят врати на 26 май, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Работа подновяват и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столичната община.

Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да ги изпратят в общинските детски градини. Това са 26 процента от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43 на сто от посещаващите.

По данни на директорите, родители на деца от шест детски градини не са заявили желание децата им да ги посещават в предстоящата първа седмица.

В седем градини - пет в район "Студентски" и по една в район "Надежда" и "Илинден", се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в "Студентски" и "Илинден" да отворят врати на 1 юни, а детската градина в "Надежда" - в средата на юни.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден - дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София трябва да спазват инструкциите за организацията на работата.

Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите, посочват от общината.