Обстановката в София като цяло е предвидима, спокойна, нямаме големи изненади. Броят на регистрираните случаи в София надвиши вече 6000 души. 7 души са хоспитализирани през последното денонощие. Това каза по БНТ д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Случаите в голям процент са само носителство и с леки изявени клинични прояви, допълни Пенчев.

Запазва се огнищното разпространение - огнищата са 17 към вчера. 51 училища са засегнати от коронавируса, под карантина са над 1500 ученици. Почти няма клинични изяви при тях, отбеляза шефът на РЗИ-София.

455 медицински специалисти в столицата са с установен коронавирус, това е притеснително, коментира д-р Пенчев. По думите му предпазните облекла са достатъчно, но има натрупване на умора сред медиците. Имаше и едно отпускане сред тях, то беше навсякъде в обществото, а това вече дава негативен резултат, изтъкна той.

Директорът на РЗИ-София предупреди и за ръст на фалшивите сигнали - много хора получават обаждания от скрит номер, като се съобщава, че са с положителна проба за коронавирус.

Д-р Пенчев не се ангажира с позиция за затягане на ограниченията, но според него няма нужда от налагането на вечерен час като мярка, например, тъй като вирусът няма работно време.