Все по-голям става проблемът с изоставените автомобили. 14 хиляди стари коли са оставени от техните собственици по софийските улици. Същевременно се задълбочава и проблемът с недостига на паркоместа.

Граждани алармират за два изоставени автомобила в тревните площи на ул. "Радул Милков", срещу сградата на "Агенция митници". Единият е със спаднали гуми и стои там от доста време, а другият очевидно е катастрофирал и е без обозначителни номера.

14 хил. изоставени автомобила са установени в София от 2009 г. до юни тази година. На тях са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост.

"Условията, необходими за принудителното отстраняване на такива превозни средства, са те да нямат регистрационни номера, да не са минавали на годишен технически преглед повече от две години или да имат прекратена регистрация", отбеляза пред България от еър началникът на сектор "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

"Когато се установи, че един автомобил е излязъл от употреба, се залепя стикер, чрез който се дава срок на собственика му да го премахне доброволно. Ако това обаче не се случи, се сформират комисии, които принудително вдигат возилото. След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени", допълни тя.

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо автомобилите от улиците.