Столичният общински съвет (СОС) прие почти единодушно решение за избор на консултант, който да изготви анализ и предложение на вариант за управление с оглед на подобряване на управлението на "Топлофикация София".

34 общински съветници гласуваха "за" предложението, като само един от тях се въздържа, предаде БГНЕС.

Зам.-председателят на СОС и общински съветник от групата на ГЕРБ Николай Стойнев обясни пред журналисти, че "Топлофикация-София" се нуждае от смяна на модела.

Първата стъпка e да се обяви процедура за избор на консултант, който да подпомогне Столична община в набирането на подходящ партньор, юридическо лице, който да влезе в управлението на "Топлофикация".

От общината искат да подберат дружество, което има необходимата квалификация и опит и да управлява "Топлофикация-София" по-възможно най-добрия начин, да поеме финансовия ангажимент към инвестициите и част от задълженията му.

"До този момент сме провели срещи с БЕХ по-скоро за начина, по който Столична община да изтегли кредит, за да покрие задълженията си. Това няма как да бъде допуснато, тъй като се нарушава и законодателството и за това, че няма как за стари политически решение софиянци да плащат, ако общината изтегли кредит. От както Столична община е собственик на "Топлофикация", дружеството няма нови задължения", заяви Стойнев.

За точния размер на задълженията на "Топлофикация" към БЕХ, Стойнев обясни, че първо от БЕХ са обяснили, че стойността им е 426 милиона лева, от МИЕ са казали цифрата 555 милиона лева, а на заседание на ДКЕВР се е обявила сумата от 700 милиона лева. Предстои да се проведе среща между Столична община и БЕХ, на която да се уточнят старите задължения на "Топлофикация".

"За да плаща старите си задължения, "Топлофикация" трябва да се модернизира, в нея да се инвестира и затова направихме предложение да пристъпим към търсенето а външен мениджмънт ", заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя се надява  до края на годината да бъде избран изпълнител

"Нашето виждане е, че дружеството трябва да остане общинска собственост, но е нужно подобряване на управлението", уточни кметът.