Международен фестивал на живите статуи ще се състои от днес до 27 юни /неделя/ на кея в Русе. Това съобщиха от Русенския театър, който е основен организатор на събитието.

В първите две вечери ще се включат актьори от пет европейски държави - България, Полша, Украйна, Нидерландия и Англия.

Румънският театър "Маска" ще изнесе "Най-доброто от живите статуи" на 26 юни /събота/ и на 27 юни /неделя/. Проектът е ретроспекция на най-добрите образи, създадени от трупата за последните 20 години.

Повече от 25 персонажи в различно направление и техника на живата статуя ще могат да се видят в четирите фестивални вечери. Ще се играе и по едно представление от новосформираната трупа за импровизационен театър в града "ВиЖна".

Финалът на международния фестивал ще бъде с представлението на театър "Палячи". Артистите са подготвили 20-минутно огнено шоу.

Програмата в четирите дни включва и изява на свободни улични артисти, жонгльори и музиканти.

Фестивалът предлага на публиката и две съпътстващи представления. "Мълчаливи предания" - визуален спектакъл по български легенди и митове на Държавния куклен театър във Варна, и "Авеню Q" - бродуейски мюзикъл за възрастни на Столичен куклен театър, носител на три награди "Тони", ще се играят днес и утре.

"Живи статуи" се организира за шеста година в Русе.

"Това събитие е единствено по рода си в България. Международният фестивал "Живи статуи" е и горд носител на титлата "Най-оригинално туристическо събитие в община Русе за 2019", заявяват от Русенския театър.

Организирането на фестивала се подпомага от община Русе и от Министерството на културата.