Международен фестивал "Живи статуи" Русе 2021 ще се състои на обновената крайбрежна алея, добре позната на русенци като "Кея". Необичайни и авангардни артисти с провокативни визии и затрогващи истории се завръщат в дунавския град за 4 невероятни вечери от 24 до 27 юни. Фестивалът за поредна година е организиран от Русенския театър "Сава Огнянов", който традиционно преди лятната ваканция закрива театралния сезон с това пищно улично събитие.

Всички вечери на открито са безплатни за гражданите и гостите на града. От 24 до 27 юни началния час на събитията на кея е 20:30 часа. В първите два дни, четвъртък и петък, участие ще вземат 8 селектирани артисти от 5 европейски държави - Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия. Румънският театър "Маска" ще се развихри на кея в събота и неделя с "Най-доброто от Живите статуи", което е ретроспекция на най-добрите образи, създадени от трупата за последните 20 години. Цялата тази четиридневна феерия от цветове и образи ще "изгори" в последната вечер с огъня на Огнен театър "Палячи", за да се роди отново, като феникс, в следващото издание на "Живи статуи". Тази година артистите са подготвили зрелищно 20-минутно огнено шоу, създадено специално за закриването на фестивала.

От организаторите загатват, че в специалния финал са замесени няколко огнехвъргачки и специална сценична техника, а началото на спектакъла е в неделя от 22:00 часа. В четирите дни организаторите ще позволяват на свободни улични артисти, жонгльори, музиканти и други да играят "на шапка" в обособена зона на кея, точно до мястото на основните събития, като така ще имат шанса да впечатлят основните организатори и да спечелят част от публиката дошла за главните събития. Най-добрите от свободните артисти ще получат покана от организаторите да вземат участие в официалната програма на следващото издание.

 

Над 25 различни персонажи в различно направление и техника на живата статуя ще могат да се видят в 4-те фестивални вечери, но това далеч не е всичко, което организаторите са подготвили за публиката. Всяка вечер ще се играе и по едно напълно безплатно импровизационно шоу, на голямата амфитеатрална сцена на кея от 21:30. То ще се изпълнява от новосформираната импро трупа в града "ВиЖна", създадена по проект на русенското сдружение "Стенд Арт", финансиран от Национален фонд "Култура". Импровизационния театър прави публиката съучастник в спектакъла, който се ражда на момента от актьорите на сцената и обикновено взема твърде необичайна посока, което го прави уникален всеки следващ път. "Живи статуи" се провежда за шеста година, като е бил прекъсван единствено през 2020-та, поради усложнената тогава обстановка с COVID в световен мащаб. Това грандиозно събитие, единствено по рода си в България, се ражда от превърналото се в традиционно гостуване на румънския театър "Маска" и техните живи статуи в рамките на тогавашния фестивал "Европейска театрална работилница".

 

Днес Международен фестивал "Живи статуи" е събитие със самостоятелна основна програма от 4 вечери и горд носител на титлата "Най-оригинално туристическо събитие в Община Русе за 2019". Фестивалът предлага на публиката си и уникална съпътстваща програма в зала, която е в първите 2 вечери. "Мълчаливи предания" - визуален спектакъл по български легенди и митове на Държавен куклен театър Варна и "Авеню Q" - бродуейски мюзикъл за възрастни на Столичен куклен театър, носител на три награди "Тони" ще гостуват в Голяма зала на Театъра от 19:00 часа, съответно на 24 и 25 юни. Тази уникална намеса на културата и изкуството в градска среда става възможна благодарение на Община Русе, която подпомага провеждането му по програма "Култура", както и с финансирането на Министерство на културата по програмата за подпомагане на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство.