С концерт на оперната прима Красимира Стоянова, на маестро Емил Табаков, на цигуларя Светлин Русев и с участието на 71 музиканти от Русенския фестивален оркестър утре вечер в Доходното здание в Русе ще бъде закрит международният фестивал "Мартенски музикални дни".

"Очаква ни изключително специална програма от знаменит екип", каза директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.

След 16-годишно отсъствие от русенската фестивална сцена публиката ще види оперната прима Красимира Стоянова като солист на Русенския фестивален оркестър с прочутите "Четири последни песни" на Рихард Щраус, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

Русенският фестивален оркестър е проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в крайдунавския град. Оркестърът е създаден през 2010 г. по повод на 50-годишнината на училището.

Директорът на НУИ Мария Дуканова обясни, че 71 музиканти от четири континента са пристигнали специално за събитието. От тях 52-ма са възпитаници на училището, а останалите 19 са приятели.

"Да съберем на една сцена Емил Табаков, Светлин Русев и Красимира Стоянова е сбъдната мечта", каза Дуканова.

Красимира Стоянова заяви, че Русе е специално притегателно място. "За да разбере човек какво говоря, трябва да е бил тук поне три дни", каза сопраното. Тя заяви, че е щастлива, че ще бъде с Емил Табаков и Светлин Русев на една сцена, като допълни, че тримата имат идея за бъдеща обща програма.

По думите й "Четири последни песни" е сериозно и специално произведение. Това е минаване през живота, а всяка песен е като малък разказ, който трябва да е много увлекателен, за да поведе публиката след музикантите.

В същата програма е и световната премиера на Концерта за цигулка, написан от Емил Табаков специално за Русенския фестивален оркестър и цигуларя Светлин Русев.

"Написах Концерта за цигулка специално за Светлин Русев и за целия състав на Русенския фестивален оркестър. Очаквам го с нетърпение. За мен е изключително удоволствие, когато се събирам с музикантите от оркестъра", обясни Табаков. Според него има особена атмосфера и енергия, която се акумулира в този състав.

Светлин Русев заяви, че концертът е много труден и изключително разнообразен.