Краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване на опасното кръстовище, намиращо се на изхода на Русе в посока за Варна и Кубрат, бяха набелязани днес от заинтересованите институции в крайдунавския град.

Срещата бе организирана от Русенската окръжна прокуратура. Началото й бе поставено с оглед на кръстовището. Сред участниците бяха окръжният прокурор Георги Георгиев, областният управител Галин Григоров, заместник-кметовете Димитър Наков и Наталия Кръстева, директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов, началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Михаил Манов и директорът на Областното пътно управление Ростислав Стефанов.

В края на миналата година прокуратурата се самосезира от публикации в медии и назначи проверка на опасното кръстовище.

Окръжният прокурор Георги Георгиев обясни след срещата днес, че натовареността в този участък е голяма, като през летните месеци трафикът е почти два пъти повече. Данните за миналата година показват, че ако през януари по пътя в двете посоки са преминали общо 16 600 превозни средства, то през август техният брой е бил малко над 29 000.

За последните пет години в района на кръстовището са регистрирани 51 катастрофи, при които 26 души са били ранени, а един е загинал.

Георгиев обясни, че са набелязани краткосрочни мерки, които ще бъдат изпълнени до два месеца. Те включват промени в организацията на движение през кръстовището, намаляване скоростта на движение в участъка, полагане на шумяща маркировка, засилено присъствие на екип на "Пътна полиция".

В дългосрочен план има идея за изграждане на кръгово кръстовище. По груби изчисления са необходими между 600 000 и 700 000 лева.