Всяко второ куче, постъпило в Общинския приют за безстопанствени животни в Русе, е пале. Това съобщи за БТА управителят на приюта в крайдунавския град Жени Попова.

По думите й една трета от всички влезли в приюта кучета са домашни, изоставени от стопаните си.

"Необходима е пълна регистрация, контрол и кастрация на всички домашни кучета, които се отглеждат в двор. Нужна е национална единна такса за некастрирано куче, която да е висока, за да стимулира програмите за кастрация", каза Попова и припомни, че кастрираните кучета в България са освободени от такса по закон.

Тя обясни, че са извършени подобрения в Общинския приют за безстопанствени животни в Русе. Със своите 760 места той се нарежда на второ място по големина в България, като капацитетът му вече е запълнен.

"В последните месеци бяха изградени множество нови клетки за настаняване чрез дарителски кампании. С помощта на неправителствените организации всяко новопостъпило животно преминава през тристепенна имунизационна програма. Това спомогна значително за увеличения брой осиновени животни и намаляването на смъртността на постъпилите малки кученца", каза още Попова.

Даренията в храни, медикаменти и консумативи за животните за последните три години са на обща стойност 177 000 лева.

Управителят на приюта допълни, че новоизградената лаборатория, оборудвана с апаратура за пълна кръвна картина, е повишила значително степента на обгрижване на четириногите. Благодарение на дейността ѝ повечето ваксинирани животни оцеляват заради успешната профилактична дейност.

По думите й пандемията и икономическата криза са оказали влияние на осиновителната кампания на безстопанствените животни.

"Наблюдава се застой. Хората се чувстват несигурни. Въпреки това държим много добро ниво на осиновяване, като от началото на 2020 г. досега над 1500 кучета и котки са намерили своя нов дом", обясни Попова.