Има голямо възраждане на самодейността в най-хубавия й вид, на самодейните състави. Те са като глътка въздух сред технологията, която ни обгръща. Това каза в интервю за БТА актьорът Венцислав Петков - ръководител на студентския театър "Пирон" към Русенския университет и един от доайените на Русенския драматичен театър.

"В момента много хора имат нужда да танцуват, да се занимават с театър, с музика. Идва времето на този тип изкуство, където група хора се събират и правят нещо", каза Петков.

Повече от 30 години студентският театър "Пирон" радва русенци

Студентският театър "Пирон" към Русенския университет е основан през 1987 година. От есента на 1990 г. негов ръководител е Венцислав Петков. "Пирон" е създаден от няколко ентусиасти - студенти. Чудили се как да го нарекат. Накрая решили да съберат първите букви на имената си. От тях се получило ЛИРОН. Казали го в университета, а някой пък го чул ПИРОН. Така останало името, което според мен е страхотно попадение и уникална марка за този театър", обяснява Венцислав Петков. През всичките тези години "Пирон" минал през много етапи. Студентската трупа репетирала в няколко зали, а сега са в новия корпус на университета. "Има отношение на ръководството на висшето училище, имаме си също своето място и авторитет", казва Петков.

Театърът се представя и по фестивали. Един от тях се организира на всеки две години във Враца - Международният младежки театрален фестивал "Време". В него участват групи от различни държави. "От 1992 г. редовно ходим на този фестивал. Популяризираме и Русе, и русенската трупа, и Русенския университет", казва Петков. Той разказва, че от една страна са представленията, а от друга - запознанството с млади актьори от различни континенти на света.

"По време на едно от изданията във Враца, след една дискотека, около 4.00 часа сутринта, минахме през залата за представления и видяхме грузинската трупа да репетира. Това говори за духа, който се създава около такива младежки театрални групи. Ние в "Пирон" ценим този дух, който ни е държал през годините. Това е и най-ценното качество на тази трупа. Тя непрекъснато се обновява - идват млади хора, други си заминават. Има и няколко души, които отдавна са завършили висшето си образование, но продължават да бъдат част от групата", обяснява Петков.

За 32 години през "Пирон" са преминали около 600-700 младежи. Около 20 са професионалните актьори в момента, които са започнали своя път от русенския студентски театър. По думите на Петков предизвикателството да се работи със студенти, с непрофесионални актьори, е голямо."Точно, защото са непрофесионалисти, са освободени. Използвам непринудеността и свободата на студентите. Ние не се затваряме в догми, ние си позволяваме да бъдем много различни понякога и да действаме разнопосочно", казва Петков. По думите му това носи голям положителен заряд.

"Самият аз с огромни шепи крада от техния дух и ентусиазъм. Преди две години, когато имах юбилей, да не казвам колко голям, си дадох сметка, че се ужасих, защото го празнувам, а всъщност се чувствам наравно със студентите и никога не съм се замислял, че възрастта може да ми попречи", обясни актьорът. По думите му този независим и свободен дух, който съществува сред младите хора, е пиронът в "Пирон".

Кастинг за "Пирон" няма, нужно е само желание

"Кастинг не правя. Единственото условие, което поставям, е да имаш желание да се занимаваш с театър. Когато човек има и стои основно на това желание, е достатъчно", обяснява Петков. Той посочва, че входът за "Пирон" винаги е свободен. "Ние сме независими, можем да си позволим този лукс, разбира се, благодарение на Русенския университет. Печелили сме и културни проекти на общината". Такъв е спектакълът "Опит за летене. Един сън" - по Йордан Радичков", обяснява Петков. Премиерата му се състоя в началото на месеца, а местата в камерна зала "Слави Шкаров" се оказаха малко, за да поберат всички желаещи. Всъщност така е на всяко представление на "Пирон".

Петков казва, че студентският театър работи във всички аспекти на смешното - комедия, фарс, сатира, гротеска, както и комбинация между тези различни жанрове.

"С "Опит за летене. Един сън" - по Йордан Радичков, опитахме нещо малко по-различно. Авторът носи в себе си абсурда, който създава, както и този магически реализъм в основата на текста. Беше по-трудна задача както за студентите, така и за публиката вероятно в началото на представлението. След това обаче зрителите усетиха това, което им предлагаме", казва Петков.

По думите му "Пирон" не иска да си налага рамка, че прави само смешно. "В тази провокация има и още нещо - покрай реформата в професионалния театър навсякъде се играят само комедии, за да се стигне до максимален брой зрители. Ние много прецизираме текстовете, с които се занимаваме. Правили сме комедии на Шекспир, което е огромно предизвикателство, Дарио Фо, Камен Донев, Любен Каравелов. Много различни, но стойностни автори като драматургия, и Радичков се вписва в тази поредица. Той е автор, който няма граници. Отделно, през тази година ще бъдат отбелязани и 90 години от рождението му", казва Венцислав Петков.

Той изчислява, че досега "Пирон" е изиграл 150-160 представления, като всяка година представя премиера. Лесно се работи и със студентите, които по думите на Петков са много пластичен материал. "Те са много по-меки от глината и можеш да ги обработваш, а когато ти вярват, нещата винаги се получават", казва ръководителят на студентския театър.