Президентът на България Румен Радев отличи в Русе летец-инструктор полк. (о.з.) Велико Пенчев с Почетен знак на държавния глава за приноса му в развитието на военното образование и Военновъздушните сили на България.

Президентът на България Румен Радев отличи в Русе летец-инструктор полк. (о.з.) Велико Пенчев с Почетен знак на държавния глава

Снимка: БТА

Церемонията се състоя преди началото на срещата на Радев с младежи - представители на Младежкия парламент в Русе.

Велико Пенчев е роден на 5 март 1934 г. в град Ветово, Русенско. След като завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия става инструктор на бойни летци в училището. Близо шестнадесет години служи на летище Каменец. След 1989 г. е началник на безопасността на полетите в Долна Митрополия. Един от първите български пилоти, летял на МиГ-15 още през 1956 г. Пенсионира се с навъртени 6380 летателни часа.

Вижте снимки >>

85-годишният въздушен ас каза, че Радев е бил отличен ученик.

"Като застанеш срещу него, те гледа и преценява, мисли и очаква да му кажеш нещо добро. Още като ученик беше такъв - математик, аеродинамик и физик", каза Пенчев и допълни, че го е съветвал да бъде също педагог и голям психолог.

"Щастлив съм, че мога да отдам признателност не само към моя инструктор, не към един невероятен летец, отдал дълги години от живота си на българската авиация, но да отдам почит към един истински българин", каза Радев.

По думите му полковник Пенчев е една от най-уважаваните фигури в българската военна авиация.

"Изключителен професионалист, отдаден на професията, принципен и строг. Имаше голямото предимство да намира пътя към всеки един от нас. През неговите ръце са преминали стотици курсанти. На всеки един той знаеше трите имена, датата на раждане, от къде е, беше изчел цялата му летателна характеристика, знаеше дори и имената на приятелките на всеки един от нас. Най-удивителното е, че той е запазил тази информация. Това означава едно - да обичаш хората, да имаш индивидуален човешки подход към всеки един, това е тайната на всеки успешен лидер", каза Радев.

Румен Радев участва в честванията по повод 142 години от Освобождаването на Русе

Снимка: БТА

Пред младите хора президентът заяви, че от тях зависи какво ще е бъдещето на България.

"Вашата роля е огромна. От вас зависи формулирането на амбициите за нашето бъдеще, тяхното отстояване. Хубаво е, че вашето мислене трудно се побира в някакви рамки - да мислите нестандартно, да мислите извън "кутията", в която непрекъснато ние, по-възрастните, и цялата система се опитваме да ви вкараме", каза Радев.

Той заяви пред младежите, че ще се радва един ден да са щастливи от това, което постигат, че техните близки, техния град и държава имат полза от техния талант и потенциал.

"За това имаме нужда и от вашата младежка непримиримост. Ако искаме да се развиваме като общество, ние трябва да бъдем непримирими", каза Радев.

Той сподели, че е бил по-рано днес и в гимназия "Йордан Йовков" в Русе, където е имало час по "Русезнание".

Президентът пред катедралния храм "Св. Троица" се състоя историческа възстановка на посрещането на руските войски - начело с генерал Тотлебен

Снимка: БТА

В крайдунавския град Румен Радев участва в честванията по повод 142 години от Освобождаването на града.

Снимка: БТА

Снимка: БТА