От днес започва ваксинацията на бездомници в Русе. Тя ще се извършва благодарение на Регионалната здравна инспекция и Червения кръст.

В кризисната трапезария на Червения кръст през зимните месеци десетки бездомници получаваха своята безплатна порция храна и консумативи. Сега обаче този център ще се превърне в импровизирана амбулатория, където ще се ваксинират бездомници.

Целта е да се помогне на бездомните хора, тези, които са най-уязвими, и при тяхно лично желание да се имунизират срещу коронавирус, обясни в "Денят започва" по БНТ  д-р Елисавета Светославова от РЗИ-Русе. По думите й, бездомните хора са опасни не само за себе си, но и за околните особено ако безсимптомно развият болестта.

"Ваксинацията беше планувана за месец март, когато интересът към "Астра Зенека" беше изключително голям на млади хора и ваксината се изчерпа точно в деня, преди да ваксинираме бездомните хора. След снабдяване с "Астра Зенека" и след изключителния отлив от тази ваксина, според мен абсолютно неоснователен, ние организирахме и днес в 10.00 ч. ще имунизираме бездомни хора при спазване на всички противоепидемични мерки", каза още д-р Светославова.

Около 25 души да проявили интерес да бъдат ваксинирани. Днес ще бъдат имунизирани 10 човека, като през 15 минути е направен графикът, каза Антоанета Ябанозова от БЧК-Русе. Всеки, който получи някакво неразположение, може да потърси помощ, информация и подкрепа от БЧК.