Прокуратурата в Русе започва проверка за липсващи близо 30 тона медни проводници от тролейбусната контактна мрежа. Суровината е била складирана в частна фирма след подмяна на мрежата с нова, но още в началото на януари е установено, че част от нея липсва, съобщава БНР.

Сигналът до прокуратурата е изпратен от кмета на Русе Пламен Стоилов и в него става дума за кражба на 27 тона единичен контактен меден проводник от тролейбусната мрежа на града, демонтирани през 2017 година. След като на сесия на Общинския съвет тези факти бяха изнесени, съветниците от БСП на свой ред също сезираха прокуратурата, като тяхното становище е, че е проявена безстопанственост от страна на общинската администрация.

"С две думи - липсват метални отпадъци на стойност над 500 хиляди лева" каза Александър Неделчев от групата на БСП, като поясни, че според него липсват близо 50 тона от ценния метал и щетата е за над половин милион лева.

В отговор на обвиненията към администрацията зам.-кметът Димитър Наков обясни лаконично: "Знаете, че наближават местни избори и нещо, за което вече са сигнализирани компетентните органи, те решават също да ги сигнализират".

Какво се е случило с проводниците, които все пак липсват, вече проверяват Икономическа полиция и прокуратурата.