Администрацията на община Русе даде отрицателно становище за изграждането на леярна от испанска фирма в града. В понеделник предстои обществено обсъждане на въпроса, на което и гражданите ще имат право да изразят мнението си.

Испанската фирма "Метал Фусион", която е заявила намерението си да построи леярна за преработка на черни метали и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана, има отрицателно становище за инвестицията си от общинската администрация. Това обяви лично кметът на Русе Пенчо Милков:

"Вчера съм подписал късно следобед отрицателно становище да има такова промишлено производство в Русе. Това промишлено производство е потенциален емитент в определени случаи и на вещества, които замърсяват околната среда, и на неприятни миризми".

През февруари служители на общината са установили, че всъщност леярната вече е построена и само трябва да се пусне в действие, макар да няма нито един разрешителен документ.

Според специалисти още едно такова предприятие ще повиши фоновото замърсяване на въздуха в Русе с допълнително количество амини и фенол.

След това отрицателно становище остава мнението на гражданите, което ще бъде изразено в понеделник от 17.00 ч на обществено обсъждане.