Символична първа копка за изграждането на паметник на Васил Левски в Русе беше направена днес, когато се навършват 147 години от гибелта на Апостола на свободата. По време на церемонията в Парка на възрожденците, където ще се издига монументът, бе извършен водосвет от Русенския митрополит Наум и свещеници, предаде БТА.

"Днес е голям ден, за който положихме много усилия. Стигаме до първата копка благодарение на спомоществователството на много русенци, на фирми, на деца и ученици. Поставяме си за цел паметникът да бъде готов до рождения ден на Левски - 18 юли", каза председателят на инициативния комитет, създаден за изграждането на монумента, Искрен Веселинов, който е депутат и заместник-председател на ВМРО.

Той обясни, че за изграждането на паметника в началото на миналата година бе организирана дарителска кампания, която е успешна. По думите му, събрани са повече от 120 000 лева. Веселинов обясни, че вероятно ще има нужда от още малко допълнително финансиране, но не става дума за съществена сума.

Той каза още, че Министерството на отбраната е дарило около един тон гилзи, употребявани в учения. Те ще бъдат претопени и използвани за изливането на фигурата.

Паметникът ще бъде изграден по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев. Той ще е висок 4,20 метра с постамента.

Снимку: "Русе инфо"