Два прага затрудняват корабоплването по река Дунав в българския участък. Към момента фарватерът /плавателният път/ е временно затворен в района на Белене, тъй като тази сутрин там е заседнал украински плавателен съд. Това коментира за БТА директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

Той обясни, че капитанът на украинския тласкач с една баржа не се е съобразил с ограничението в дълбочината, която е 22 дециметра, и е преминал с по-голямо газене- от 23 дециметра. Друг украински кораб в момента му помага да отседне.

Жеков каза, че предстои на капитана да бъде наложена глоба. Той обясни, че такива случаи са инцидентни, тъй като напоследък корабоводителите са по-дисциплинирани и се съобразяват с обявените ограничения и с обстановката.

Жеков информира, че в района на Белене има струпване на 15 плавателни състава. Причината е ограничението в ширината и в газенето, което налага провлачване на секциите. Ситуацията е допълнително усложнена и заради заседналия кораб.

Иван Жеков каза още, че вторият праг в българския участък на река Дунав, който затруднява корабоплването, е между Тутракан и Силистра.

Той обясни още, че заради извършеното през миналата година драгиране от изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" критичните участъци са само два. По думите му в други години при подобно ниско ниво на река Дунав праговете са били повече.

Жеков каза още, че нивото на река Дунав е ниско в целия участък. Например, в Унгария са обявени 29 прага.

По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 55 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още шест сантиметра.