Учение за пожар евакуира сградата на общинската и областната администрации в Русе. То започна със звуков сигнал за тревога, след което всички служители напуснаха помещенията. Разиграваната ситуация бе за пожар в коридора на последния етаж.

"По стълбите не могат да слязат хората и ще ги евакуираме, ще покажем как става евакуацията от покрива с доброволци-алпинисти. Една носилка с човек ще пуснем долу, все едно, че е пострадал", обясни пред ТВ Европа Петко Добрев, ръководителят на доброволен отряд.

Първи на помощ се притекоха доброволците от Червения кръст.

"При обгрижването винаги какъвто и да е пострадалият, от каквото и да е пострадал, се прави първичен преглед да се установят причините за състоянието му. Ако е влошено, според резултата от първичния преглед, се вземат съответните мерки....Когато си в реални условия и в реална ситуация, а не в учебна, се променят много неща",  коментира Иво Минчев, доброволец от БЧК-Русе.

Докато пожарната работеше в сградата, служители се учеха да гасят горящ огън с пожарогасител на места, където се съхраняват документите на хартиен носител.

Учението продължи около час, след което нормалната работа на двете администрации бе възобновена.