Туристически маршрути и QR-кодове разказват за историята на Русе, съобщиха от общинската управа.

Първият туристически маршрут под формата на игрово събитие ще бъде представен на 20 юни /събота/ в центъра на града. Всеки желаещ, който иска да научи малко повече за историята на знакови русенски сгради и на видни русенски личности, може да се включи в събитието. За най-любознателните ще има и награди.

Организаторите информират, че предстои изготвянето на още маршрути през този месец. Те ще са повод за семействата да опознаят заедно родния град и ще дадат инструмент на учители да използват местното наследство в разнообразни уроци.

От местната управа информират, че Русе е град с 270 единични и ансамблови архитектурни паметника на културата с местно или национално значение. В период от година са поставени табели с уникални QR-кодове на 30 подбрани русенски сгради. Всеки код отвежда към кратка информация за зданието - година на построяване, създател, първи собственици и предназначение. Самите статии са достъпни на пет езика - български, английски, немски, руски и румънски, което отговаря на профила на основните туристически потоци в града. Част от преводите са направени от ученици от английската гимназия в Русе.

Проектът е по инициатива на сдружение "Градоред" и клуб "Мечтание". Той се финансира по програма "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух