Регионалното управление на образованието (РУО) в Русе фокусира обществения интерес през изминалата седмица с рокадите в ръководството. Уволненият незаконно бивш началник Димитър Райнов беше възстановен от петчленен състав на Върховния административен съд, но така и не успя да влезе в кабинета си и отново ще се срещне с Министерството на образованието в съда, предаде БНР.

"Към 14-и декември съм безработен, тъй като на 13-ти съм освободен от длъжността "Началник" след решение за възстановяване на ВАС. Освобождаването е на база на това, че не отговарям на длъжностната си характеристика. Спазил съм разпореждането на Върховен административен съд, явил съм се на работа, след като съм уведомил писмено органа по назначение в предходния ден - Министерството на образованието. Би следвал, в деня на уведомление органът по назначение да издаде заповед, с която се прекратява служебно правоотношение на лицето, което в момента изпълнява длъжността "Началник", каза Димитър Райнов.

Той призна, че не е работил през тези три дни, тъй като неосвободеният началник на РУО- Русе, му е определил помещение, в което да престоява по 8 часа, но не го е допуснал до дейността:

"Това има някаква логика, вероятно, ако лицето, което е възстановено от съда, е служител на РУО, а не негов ръководител. Това е неизпълнение на съдебна заповед, но формално погледнато съдебно решение, което е окончателно, се осъществява от органа по назначение. На практика явно по телефон са дадени такива указания".

Началничката на РУО е била в отпуск в продължение на тези 3 дни и с вътрешна заповед е определила за свой заместник друг служител от РУО. "Значи в тази седмица за два дена -12-и 13-и - има трима легитимни началници по документи - един възстановен от съда, един назначен с вътрешна заповед и един неосвободен от органа по назначение", каза Райнов.

Той е убеден, че в случая има политически чадър. В заповедта му за освобождаване е изтъкнат мотивът, че не притежава компютърни умения.

"Как съм бил назначен преди това, а сега не притежавам? Това са допълнителни квалификации! Когато се назначава едно лице за държавен служител, независимо на каква длъжност, има изисквания със задължителен характер като висше образование, специалност, стаж в администрацията и т. н. Допълнителни изисквания може да има, но те са препоръчителни. На мен не ми е връчвана нова длъжностна характеристика и оттук следва, че заповедта не е законосъобразна и не може да бъде приложена", каза Райнов и допълни че отново ще търси правата си в съда. Той заяви, че на срещата в МОН той е бил попитан, дали би напуснал доброволно срещу обезщетение от 6 заплати, но е отказал.