Увеличава се броят на бездомниците в Русе. При последното си преброява доброволците на БЧК са открили над сто души, които живеят на улицата. От днес до началото на пролетта те ще могат да получават топла храна в кризисната трапезария на улица "Гурко" 10.

45-годишният Пламен Петров е сред първите, които получиха супа, сандвичи и чай в трапезарията. На ден топъл обяд е предвиден за още 40 бездомници като него. Но не по-малко важна е самата среща за тях.

Различни работи, всеки с проблемите си, споделяме, на кого му е весело, на кого гадно, такива работи, обясни Пламен.

Хората, които живеят на улицата обаче, отказват да говорят за тъжната си съдба.

Няма общ стереотип на хората, които са бездомни, това което е общо за тях е, че те са останали без работа по време на промените, които бяха в България в 90-те години и се оказва, че са останали без работа имат семейни трагедии вкъщи, в резултат на което остават на улицата, коментира Павлин Петров от БЧК. 

В кризисната трапезария бездомниците получават още здравна и психологична помощ. А любимият им ден е петък, защото се организират различни ателиета по интереси. Трапезарията съществува вече осма година в студените дни, благодарение на хора с щедри сърца, които даряват средства за издръжката й.