Термокамера, монтирана на таблет, посреща посетителите на Екомузея с аквариум в Русе. Тя ще мери температурата на всички гости на обекта и служители при влизането им в сградата, съобщават от културния институт в града.

Уредът извършва процедурата за около една секунда и автоматично показва резултата. Софтуерът му е настроен на български език, при което всеки може да чуе желаното "Може да влезете!". При установяване на температура над 37 градуса екранът светва в червено и се получава отказ за достъп.

От ръководството на музея обясняват, че има процедура. Например, ако даден посетител има висока температура, ще бъде помолен да излезе от сградата, да изчака известно време, тъй като е възможно да я е повишил заради физически действия - бягане, бързо ходене. При повторния преглед на термокамерата ще се реши дали да бъде допуснат в музея, или не.

"Термокамерата е монтирана с цел увеличаване на сигурността при посещение в музея. Нейното присъствие показва нашето сериозно отношение към ситуацията на ограничения, с която всички трябва да се съобразяваме, като се пазим взаимно", заявяват от Екомузея.