Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на река Дунав заради много ниското ниво. Това съобщи пред БТА директорът на дирекция "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.

В българо-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването. Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра.

Тенденцията за ниско ниво продължава. Подобна е ситуацията и в останалите дунавски държави, като маловодието е обхванало цялата река.

"Круизните кораби пътуват, ако имат възможност, и то в много малко участъци. В нашия район това е невъзможно. Пътуват основно леко натоварени съдове или празни съдове, които имат газене 1,20 - 1,30 метра", обясни Жеков.

Снимка: БТА

По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това води до загуби за корабособственици и фирми.

Снимка: БТА

"Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година", каза Жеков.

Снимка: БТА

По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на река Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

Снимка: БТА

По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра.

Снимка: БТА