Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се срещна днес със служителите на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе. Повод бе създалото се напрежение сред работещите относно техни искания. След разговорите Пенков съобщи пред журналисти, че и последните 21 души от първоначално подалите заявления за напускане общо 44 служители ще ги оттеглят, предаде БТА.

По думите му това са изключителни професионалисти и много отговорни хора, като "всички ще дават труда си и ще спасяват русенци".

Пенков обясни, че на срещата са били поставено много проблеми. Един от основните е преминаването на служителите на ЦСМП в Русе на седемчасов работен ден.

Пенков ги уведомил, че новият директор на Спешна помощ в града д-р Иванка Маринова работи по този въпрос, като най-късно до две седмици заповедта ще е факт и от 1 май ще влезе в сила.

Пенков коментира, че ЦСМП в Русе бил последният център в страната, който все още не бил преминал на седемчасов работен ден.

Заместник-министърът обясни, че вторият проблем е с ограниченията в извънредния труд, който може да бъде полаган. Той заяви, че ще бъдат намерени добри практики, за да може служителите да получават пари за всеки изработен час.

Относно исканията за спешни мерки срещу агресията към медиците, Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването е в много тясно сътрудничество с прокуратурата и с МВР, като се търсят начини, за да се ограничат до минимум подобни случаи.

Относно увеличението на заплатите д-р Пенков обясни, че в последните три години заплатите на работещите в Спешна помощ са увеличавани всяка година с по 10 процента.

Той посочи, че през тази година бюджетът на ЦСМП в Русе е завишен с 9,83 процента или с общо около 280 000 лева повече. Пенков заяви, че ако има възможност да бъдат отпуснати допълнителни средства, това ще бъде направено за всички центрове в България.

Заместник-министърът заяви, че догодина ще има отново увеличение на заплатите на служителите в Спешна помощ. По думите му това било приоритет на правителството, който се спазвал стриктно.

Относно назначената от министъра на здравеопазването проверка в ЦСМП-Русе, Пенков заяви, че докладът от нея все още не е готов.