Усложнена е зимната обстановка в Русенско. Пътят Русе-Бяла бе временно затворен за всички превозни средства заради преспи над 1,5 метра и 30-ина тира, спрели на Мойсевия баир. Тъй като се получава струпване на автомобили, засега не се пропускат и леките коли.

Затруднения има и по път I-2 Русе - Варна, където в района на ДЗС и при разклона за Червена вода има закъсали автомобили. Към момента се прави всичко възможно за тяхното изтегляне и решаване на възникналите проблеми. Пътят между Мартен и Николово също е затворен, съобщиха от областната управа на Русе.

Закъсали камиони затвориха Русе-Бяла и Русе-Разград

Снимка: Булфото

На изхода на Русе в посока Разград се образуваха огромни задръствания. Много от шофьорите се опитаха да се измъкнат, като карат в насрещното, но бяха спирани от полицията. Според водачите пътят не е почистен добре и това създава проблем. Заради силния вятър със скорост над 70 км в час се образуваха големи преспи. Закъсаха и шофьори, които вече са сменили зимните си гуми с летни.

Затворен изцяло за движение на пътни превозни средства е пътят Разград-Русе, съобщиха от полицията. Причината е в снегонавявания между селата Осенец и Бъзън, както и закъсали ТИР-ове след Цар Калоян в посока Русе. В направлението към Шумен се спира движението на товарни автомобили над 12 тона. Пропускат се само леки и лекотоварни превозни средства.

Две пътнотранспортни произшествия са станали тази сутрин заради непочистени и заледени пътища. Едната катастрофа между два леки автомобила е в отсечката Бели Лом - Веселина, а другата в района на Илко сервиз.

Заради закъсали камиони се наложи да се спре движението и по направлението Русе-Разград. Основният проблем е силният вятър, който предизвиква навявания и преспи и снегопочистващата техника не може да се справи.

Няма бедстващи хора, както и закъсали автомобили с пациенти на хемодиализа в Русенска област, съобщи областният управител. Единствено в общините Иваново и Сливо поле има населени места без електрозахранване. В Ивановско без ток са селата Мечка, Щръклево и Нисово, а частично без електроподаване е Тръстеник. В община Сливо поле частично без електрозахранване е самият общински център, а изцяло без ток са селата Борисово и Голямо Враново. Прекъсвания в подаването на високо напрежение е имало и в квартал "Долапите", като там се съобщава и за спукан водопровод.

Закъсали камиони затвориха Русе-Бяла и Русе-Разград

Снимка: Булфото

Дежурните екипи продължават да работят и в момента по отстраняване на повредите, с което обстановката на територията на областта ще бъде изцяло нормализирана.

Областният управител е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение към създалата се ситуация. Към момента не се налага предприемането на допълнителни мерки.

Временно е ограничено движението по пътя Гривица-Згалево в област Плевен поради обилен снеговалеж и снегопочистване, съобщиха от АПИ.

 

Второ денонощие снеговалежът в Северозападна България не спира. Пътните служби почистват, но мокрият сняг затруднява работата им. Вятърът пък създава допълнителни проблеми на водачите, защото образува навявания. На места снежната покривка вече е между 10 и 30 сантиметра и продължава да вали. Най-много е снегът във Враца, където екипите на снегопочистващата фирма са по улиците повече от 20 часа.

Тежкият мокър сняг дори чупел гребла на снегорините. От строя излезли и машини, с които се почистват пешеходните зони. Това наложи 67 души да чистят снега на ръка.

По републиканската пътна мрежа обстановката е сложна, защото вятърът образува навявания по пътните платна и е препоръчително водачите да шофират с повишено внимание.

В отделни населени места във Врачанско снегът създаде и друг проблем - прекъснато е електроснабдяването в няколко села. Аварийни екипи работят по отстраняване на повредите.

За днес за по-голямата част от страната Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код. В областите Враца, Монтана, Ловеч и Габрово предупреждението е от втора степен - оранжев код, за значителни снеговалежи. За областите Добрич и Варна предупреждението е за силен вятър, а в Горнотракийската низина - за валежи от дъжд, информират метеоролозите.