Обстановката в Русенско е усложнена от обилния снеговалеж. Около 30 населени места са без електрозахранване, съобщи областният управител на Русе Галин Григоров.

Заради снега и силния вятър има прекъснати електропроводи. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, като се очаква до края на деня проблемите да бъдат отстранени.

Вижте снимки >>

Григоров обясни, че няколко населени места са и без вода.

В цялата област е ограничено движението на камиони над 12 тона. За леки автомобили са затворени направленията за Разград и Силистра на територията на двете области. Пътят Русе-Бяла е отворен за движение за коли.

Височината на снежната покривка в региона е неравномерна и варира между 30 и 60 сантиметра. На места са се образували преспи от по два метра.

Григоров обясни, че пациентите на хемодиализа са транспортирани до болниците.

Снимка: Bulphoto

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че 31 тежки машини почистват улиците в града. Градският транспорт се движи, но със закъснение.

Почиства се и общинската пътна мрежа, като към момента са затворени няколко участъка - от Николово в посока Просена и Долно Абланово, и от Тетово към Кубрат. Има много аварирали автомобили, което затруднява почистването.

В Русе са повалени много дървета и клони, които се разчистват от екипи. Счупено дърво е смазало паркиран лек автомобил, препречи улица и падна в двора на ОУ "Иван Вазов". Млада жена е пострадала от преспа, която е паднала върху нея от покрив на сграда. Откарана е в болница със счупен крак.

Снимка: БТА

Милков съобщи и за инцидент от тази нощ, при който жена е загинала, след като е била блъсната от пътнически влак. Той каза още, че към момента няма информация за бедстващи пътници.

Снимка: БТА

Кметът призова гражданите, ако не е наложително, да не предприемат пътувания и да не паркират в малките улици, тъй като затрудняват достъпа на снегопочистващата техника.

Заради създадената ситуация кметът е издал заповед от днес общинските паркинги да са безплатни, като гражданите е добре да преместят там автомобилите си.

Снимка: Bulphoto

Кметът призова хората да почистят пред домовете си и магазините.

Снимка: Bulphoto

На границата с Румъния поради влошаване на метеорологичната обстановка и обилен снеговалеж е преустановено пропускането на товарни автомобили над 12 тона от Румъния за България на ГКПП Дунав мост Русе и на ГКПП Дунав мост Видин, съобщиха от МВР на обяд.

Поради усложнената метеорологичната обстановка в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха и от Национална компания Железопътна инфраструктура.