Остарелият автопарк на общинския автотранспорт в Русе ще бъде заменен с 20 нови електробуса и 15 тролея. Инвестицията е за 46 млн. лева. Така 35-годишните стари и амортизирани тролеи, които в момента се движат по русенските улици ще останат в историята и на тяхно място ще дойдат нови, модерни превозни средства, предаде БНТ.

Програмата за обновяване на градския транспорт е 3-годишна и предвижда освен доставката на нови тролеи и електробуси, и монтирането на съответните зарядни станции. По действащата транспорта схема сега по улиците на Русе се движат автобуси на дизелово гориво. С тях фирмите-превозвачи в момента изпълняват маршрути от градския транспорт.

"Следваща цел това е подмяна на 20 броя морално остарели, технически остарели дизелови превозни средства", каза Димитър Недев, зам. кмет по комунални дейности.

В същото време от общинската автотранспортна фирма не крият, че заради кризата с COVID-19 броят на пътуващите е намалял драстично.

"Нямаме пълно възстановяване на пътникопотока, все още сме между 10 и 15 процента по-малко, отколкото имаше преди", каза Александър Георгиев, управител на Общински автотранспорт - Русе.

Русенци споделят, че първоначалният страх от коронавируса вече е отминал и все по-често пътуват с градския транспорт. Надяват се с въвеждането в експлоатация на новите тролеи

Новите електробуси са произведени в Чехия и се очаква да бъдат доставени в Русе до края на годината.