Върховният административен съд отмени заповедта за уволнение на Димитър Райнов като началник на Регионалното управление на образованието в Русе. Решението на магистратите е от 3 декември и е окончателно, предаде Дарик.

Петчленният съдебен състав остава в сила решението на предходния състав от август т.г. Съдът счита, че заповедта за уволнението на Райнов следва да бъде отменена, тъй като е постановена в противоречие с материалния закон. Дисциплинарното наказание е наложено, без да са установени материалноправните предпоставки, предвидени в закона, за санкциониране на служителя, гласи решението.

Райнов беше отстранен от поста в края на миналата година. МОН мотивира уволнението на регионалния началник с административни нарушения и липса на контрол върху отсъствия на ученици. В хода на съдебния процес се разбра, че се касае за 19 нарушения по различни случаи.

Още на първа инстанция ВАС го оправдава по 17 от тях, като признава известна вина само по две - за последващ контрол на задължителните предписания на директора на училище "Панайот Волов" в Бяла и липсата на задължителни реквизити при издаването на два касови ордера.