Организаторите на подписката за провеждането на местен референдум за чиста околна среда в Русе са внесли жалба в Административния съд срещу бездействието на териториалното звено "ГРАО" в града при извършената проверка на подписите. Това съобщи Бойко Никифоров от инициативния комитет.

По думите му причината е, че има разминаване в данните, посочени от "ГРАО", за броя на избирателите в община Русе. Според териториалното звено събраните коректни подписи - 14 279, са под необходимите 10 процента за провеждане на местен референдум, тъй като избирателите с право на глас в общината са 152 083.

Никифоров твърди, че от списъка на "ГРАО" трябва да бъдат изключени лицата с настоящ адрес в чужбина, които нямали право да гласуват на местните избори.

По повод на отказа на Общинския съвет в Русе за провеждането на местен референдум за чиста околна среда, Никифоров заяви днес, че инициативният комитет ще внесе искане до областния управител на Русе, който по закон можел да насрочи провеждането на допитване.

Той коментира и решението на кметската управа и на още няколко групи на политически партии в Общинския съвет за създаването на смесена експертна работна група, която да изработи и приеме наредба за опазване на околната среда на територията на община Русе до края на септември тази година. Според Никифоров в предложението за референдум има седем точки и ако те не бъдат заложени в разпоредбата, то тя няма да бъде работеща.