Приключиха занятията в рамките на Професионално ателие "Културно наследство" на Регионален исторически музей-Русе. Финалът беше ознаменуван с презентации, които участниците подготвиха след двуседмичното си обучение в академията.

Темите, които децата представиха днес, бяха свързани със строежа на праисторически жилища, с Римската крепост "Сексагинта Приста", архитектурата на Русе, оръжията от бойната слава на Русе, както и основните аспекти от живота и дейността на Олимпи Панов.

Директорът на музея проф. Николай Ненов връчи на момичетата и момчетата грамоти за успешното завършване на работата в ателието, както и албуми "Русе - архитектура и история" - издание на Русенския музей.

В продължение на две седмица ученици от СУПНЕ "Фридрих Шилер", АГ "Гео Милев", СУ "Васил Левски" и от ПГТ "Иван П. Павлов" изучаваха историята и културното наследство на Русе и региона.

Темите от курса на обучение обхванаха периодите от Праисторията до Съвременността и се проведоха във всички девет експозиции на музея. Професионалното ателие "Културно-историческо наследство" реализира своята дейност вече 10 години.

То привлича млади хора с отличен успех в училище, които имат траен интерес към историята. Ръководи се от музейните педагози Виктория Друмева и Магдалена Трифонова и от уредникът в отдел "Най-нова история" Искрен Велков.