Революционен метод за справяне с коронавируса предлага русенски учен. 73-годишният Койчо Митев е разработил нова маска за лице, която с помощта на електрически ток да обезврежда бактериите, предаде БНТ.

Идеята на ученият е между две мрежи от метални нишки да се постави филтърен текстил. Мрежите се свързват с полюсите на преносима батерия. От влагата в устата текстилът се овлажнява и през него преминава ток от батериите.

"Тези микроорганизми, които са живи организми ще бъдат подвластни на електрическия ток и тогава проблемите, които създават ще бъдат решени", обяснява инж. Койчо Митев.

Специалистът казва, че няма място за паника заради COVID-19, а че трябва да се мисли рационално. Убеден е в успеха на своето откритие.

"Ако концепцията ми е вярна, сигурен съм, че ще помогне най-малкото или най-вече на вече заразени пациенти, за да се намали ако не въобще да се изолира разпространението на вируса", казва инж. Койчо Митев.

Снимка: БТА

Ученият вече е изпратил информация за изобретението си до посолствата на Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Италия и САЩ с надеждата да проявят интерес и новата маска скоро да се появи на пазара.

Вчера учени от БАН представиха разработка с активен въглен от костилки на кайсии, подходящ за допълнение на предпазни медицински маски. 

Междувременно български фабрики започнаха производство на плат и защитни облека, които ще предпазват от коронавируса медиците и всички, които имат пряк досег с потенциални вирусоносители. Поръчани са 70 000 предпазни облекла и още толкова предпазни маски за медицинския персонал. Изпитанията на новите защитни облекла са направени в лабораторията към Института по отбрана. На тест бяха подложени две мостри. Според експертната оценка облеклото отговаря на всички показатели. Деблокиран беше и резервът на отбраната за предпазни маски.