С двата екипа ще се представи Русенският университет на състезанието за енергийно ефективни автомобили "Shell eco-marathon" в Лондон. Съобщението е от ректората на висшето училище.

Електромобилът, с който университетът ще се състезава в категорията "Прототипи", задвижвани с електрическа батерия, е олекотен с 40 на сто спрямо миналата година. Купето вече е по-ергономично. Ново е окачването, контролерите; отделни детайли по автомобила също са обновени, коментира ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Новият HydRU, който ще представи Русенския университет в категорията "Градски тип", е с изцяло нова концепция. Благодарение на олекотеното шаси теглото му е паднало под сто килограма, разказа ръководителят на екипа доц. Иван Белоев. Нови са електронните компоненти, контролери, мотори, а водородната клетка е с нови кондензатори. Прототипът, който изработиха студентите и с който спечелиха купата за най-добър дизайн на "Shell Eco-Marathon Challenge Event - Turkey 2017", ще остане електромобил.

Общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк "Куин Елизабет" в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.