Лекари от Русе доплатиха за скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена. За 86-годишната Йорданка Тричкова нелепият инцидент, при който пада чупи крака си, е истинско нещастие. Не само защото се грижи сама за 63-годишния си син-инвалид, а и защото няма пари за подмяна на тазобедрената става. Двамата разчитат само на пенсиите си.

"Аз бях много уплашена. Още повече, че състоянието ми е много трудно... Събраха се лекарите, направиха снимки, видяха, че костта е счупена, трябва операция. Почна проблемът, защото е много скъпа, над 1000 лв.", разказва пред ТВ Европа Йорданка Тричкова.

Лекарите от клиниката по ортопедия решават да помогнат и да съберат сами парите. "По тоя начин да й спасим живота, и косвен смисъл, да подпомогнем, дори и живота да спасим на нейния син, който е напълно безпомощен и напълно зависим от нея, който е на 63 години. Аз считам, че и на други места биха постъпили като нас", коментира от своя страна проф. Пенчо Косев, началник на клиника по ортопедия.

Отношение взима и доц. Севдалин Ангелов: "Колегите решихме и да й дадем една сума, защото тя се връща вкъщи и няма нито един лев. Отделно със съдействието на социалния работник й изготвяме документи за комисията за социално подпомагане към общината."

След успешната операция Йорданка вече е в отделението за рехабилитация и дори се придвижва с проходилка. "Тук са много внимателни, много добри, много млади и хубави момичета, които ми помагат полека да се придвижвам вече", благодари Йорданка Тричкова.

Докато е болницата, лекарите са се погрижили и за сина й. Със съдействието на общината и съюза на слепите той е настанен в социално заведение, където чака изписването на майка си.