Непознат мъж, представил се за лекар от болницата в Свищов, се обадил по телефона на 81-годишна жена от русенското село Караманово и казал, че дъщеря ѝ е болна от коронавирус. Имала нужда от закупуване на плазма от Румъния на стойност 10 000 лв. и обяснил, че ще изпрати човек да вземе парите. Жената приготвила 4900 лв., опаковала ги според указанията и ги поставила в чанта.

След малко пред къщата ѝ спрял лек автомобил и тя предала на шофьора чантата, тъй като го познавала. Оказало се, че при него е разигран друг сценарий. Той бил заблуден, че разговаря с личния си лекар от с. Караманово, който го помолил да отиде до дома на жената и да вземе пакет.

Бил предупреден да не го отваря, тъй като вътре има спринцовки и може да се зарази. С пакета трябвало да тръгне към с. Копривец, където да го предаде на друг лекар. При пристигането в селото обаче, мнимият лекар му се обадил, че колегата му отсъства и трябва да остави чантата до табелата в края на селото. Едва тогава шофьорът се усъмнил и предал чантата заедно с пакета в полицейското управление в град Бяла. По случая е образувано досъдебно производство.