Русенецът Теодор Цветков си поставя за цел да преплува Черно море през лятото на тази година. 27-годишният млад мъж, известен с благотворителните си инициативи, ще опита да измине 1175 км от грузинския град Кобулети до Бургас, което ще го направи първият българин, преплувал разстоянието, съобщиха от общинската управа в града.

"Аз съм този, който ще успее, защото това е моят личен избор и знам, че имам волята, смелостта и психиката да го направя", казва Теодор Цветков.

От кметството в Русе обясняват, че по време на плуването ще бъде извършено и изследване на подводното замърсяване във водоема. Ще се вземат проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България.

Теодор Цветков преплува в края на 2017 година 200 метра за под три минути в ледените води на езерото в лесопарка "Липник". Година по-късно той преплува 10 километра с една ръка. Представи България и в първенствата по зимно плуване в Словения и Чехия, от които се върна с медали, а през миналата година преплува 181 км по река Самара в Русия. Всяко от начинанията си Цветков обвързва с благотворителни каузи.

Желанието му е да се включи и в маратона "Оceans 7" и да преплува седем протока в опасните открити води на Световния океан.