Русенецът Теодор Цветков ще опита да преплува 181 км от река Самара в Русия в края на август тази година. За целта Общинският съвет в града единодушно прие предложението общината да подкрепи финансово младежа.

Младият мъж от години участва в инициативи с благотворителен характер. Сред предизвикателствата, които преодолява, са преплуване на 10 км с една ръка и на 50 км - с вързани крака, както и на 32 български езера в рамките на месец. Включва се и в инициатива на "UNICEF България", където плува в езерото в лесопарка "Липник" разстоянието от 220 километра.

Всички инициативи и каузи, в които Теодор Цветков е вземал участие, са с благотворителен характер. За всички тях той е търсил спонсори и начини да финансира своето участие. Според него добрите дела не могат да бъдат сравнявани и зад всяка кауза стои човешки живот. Цветков вярва, че Бог е с него и го пази всеки път, когато е във водата. Доказателство за това са и четирите пъти, когато е изваждал Богоявленския кръст от р. Дунав - през 2016 г., 2018 г., 2020 г. и 2021 г., а през 2018 г. - и от водите на р. Варда в Македония.

Младият русенец мечтае да направи света по-добро място и се стреми да го покаже чрез делата си. Малко известен факт е, че Теодор Цветков е постигнал успехите си сам, без напътствията на треньори или учители.

Целта на младежа сега е да преплува 181 км от река Самара. Състезанието е на етапи и продължава пет дни. Всеки ден участниците ще плуват по реката определено разстояние. Водите са непредсказуеми и крият много опасности - силни течения и метеорологични промени.

С тази инициатива Теодор Цветков ще подкрепи световната кауза за справяне с глобалното затопляне. Първата награда в състезанието не е парична. За победителя има само медал и купа. За Теодор Цветков обаче по-важен от наградата е примерът, който се дава на подрастващото поколение и на всички, които не се отказват да следват мечтите си и да правят добро.