Русе се включва в кампанията "Убий скоростта, спаси дете", съобщиха от общинската администрация.

Целта на кампанията е да засили вниманието на шофьорите и обществото към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са деца, да напомни, че една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете.

През последните няколко години, чрез изпълнението на редица инфраструктурни проекти, Община Русе предприе мерки, с които да направи пешеходната зона в града по-безопасна за гражданите и най-вече за децата.

В града предстои да се монтират информационни табели на ключови кръстовища и в близост до училища. На задните стъкла на превозните средства от градския транспорт ще се позиционират стикери с логото на "Убий скоростта, спаси дете".

Официалната част на кампанията ще се състои на 14 септември, от 11 часа. Тогава ще бъдат боядисани четири броя пешеходни пътеки на натоварени кръстовища в града - две на бул. "Цар Освободител" и две на ул. "Плиска". В ефира на радио FM+, редица известни личности, сред които Теди Москов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Ути Бъчваров, Юлиян Вергов, Георги Господинов, Хилда Казасян и други, ще призовават към толерантност на пътя.

Сред градовете, подкрепили инициативата, са още София, Бургас, Варна, Сливен, Благоевград, Велико Търново и Стара Загора.