В края на тази седмица, 20-ти и 21-ти октомври, ще се проведе най-големият хакатон в света International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на NASA и тази година ще се проведе едновременно в около 200 града по цял свят. Русе се включва за втора поредна година, като състезанието ще се проведе в Русенския университет.

Откриването е в събота, 20-ти октомври, от 10 часа в зала 2Г.204 (Сименс). Регистрацията започва час по-рано пред същата зала. На територията на България, хакатонът ще се проведе също и в София, Пловдив и Бургас.

Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите. В рамките на 2 дни хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, индивидуално или в екип, ще имат възможността да предлагат иновативни решения на актуални проблеми в съответните области. Тази година предизвикателствата, обявени от NASA са свързани както с подобряване на живота на Земята, така и с изследване на космоса.

Конкретните предизвикателства са детайлно описани тук: https://2018.spaceappschallenge.org/challenges/
Екипите избират предизвикателство и представят проект, който решава определен проблем в дадената област.

Проектите най-често биват разработване на програмни продукти (десктоп, уеб, мобилни), апаратни устройства (роботи, дрони и други), анализ и визуализация на данни или концепции за решаване на даден проблем.

Могат да се представят както на ниво прототип, така и във вид само на идея. Двата най-добри екипа от всяка локация в България продължават да се борят на глобално ниво. В последните няколко години български отбори редовно се класират в ТОП 5 в света.

Желаещите да участват трябва да се регистрират в официалния сайт на събитието на адрес: https://2018.spaceappschallenge.org/locations/ruse/. Всеки участник се регистрира индивидуално, а в деня на откриването от NASA ще активират възможността за създаване на отбори.