Има голяма възможност за възстановяване на полетите от летището край Русе, което е общинска собственост. Правим всичко възможно то да заработи, коментира кметът на града Пенчо Милков.

Той съобщи, че миналата седмица е имало разговори с инвеститори.

Заместник-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова обясни, че е имало среща с председателя на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков и с представители на фирма-собственик на самолети. Те пристигнали в Русе, за да огледат състоянието на пистата с идеята да се възстановят вътрешните полети до София.

Милков обясни, че общината трябва да извърши ремонт на сградата на летището, за който били нужни около 80 000 лева.

По думите му състоянието на пистата позволява на нея да кацат самолети, например "ATR 72", които са 70-местни и се използват за вътрешни полети.

Стефанова каза още, че предстои да се анкетират граждани на Русе и на съседните области дали има интерес към полетите до София, кои дни от седмицата смятат за най-подходящи и каква да е ориентировъчната цена.

По думите й втората среща била с представители на инвеститорски американски фонд, който вече е инвестирал в Румъния. По думите й ако те проявят интерес, то ще е за развитие на летището.

"Опитваме са да направим всичко, за да се събуди градът. Летището е една от тези възможности. Целта е на него да се извършват граждански и товарни полети", каза Милков.

Идеята за възстановяване на дейността на летището е от години. Частен инвеститор прояви интерес към закупуването му през миналата година, като Общинският съвет даде предварително съгласие общината да го продаде без търг или конкурс. Условието за сключване на окончателен договор за продажбата беше на фирмата да бъде издаден сертификат за инвестиции клас "А" от министъра на икономиката на България в срок до шест месеца.

Милков коментира днес, че шестмесечният срок е изтекъл, а фирмата получила сертификат за инвестиции клас "А" за складова зона, а не за летище.