Във видинския филиал на Русенския университет от тази учебна година ще бъде открита нова специалност "Начална и предучилищна педагогика", бакалавърска степен. Това съобщи на пресконференция Момчил Станков, административен директор на филиала на университета "Ангел Кънчев" във Видин, в която участваха Веселка Асенова, ръководител на РУО и кметът на града Огнян Ценков.

До края на седмицата ще бъде получено разрешението за прием на студенти по новата специалност, остава само да бъде намерена формата на преподаване, уточни Станков.

Общо 435 студенти се обучават в 7 специалности във видинския филиал на Русенския университет. До момента е запълнен приемът за новата учебна година на повече от 50 процента, след проведените предварителни изпити.

Община Видин ще продължава да подкрепя филиала с осигуряване на средства за заплащане на семестриалната такса на новоприетите студенти, съгласно изготвените правила и с помещения за провеждане на учебните занимания, каза Огнян Ценков.

В област Видин към този момент няма недостиг на учители, но се очаква след 5 години това да стане факт. Затова чрез обучение на млади хора в новата педагогическа специалност ще може тогава да се запълнят част от освободените работни места, каза Веселка Асенова.